Ζωή … σε multiple choice
- Δημήτρης Πρώιας
- Dec 27, 2019
- 3 min read
[Πολλές φορές καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση ανάμεσα από δύο είτε περισσότερα ενδεχόμενα. Πώς επιλέγουμε τον «σωστό» δρόμο; Μπορούμε να σιγουρέψουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απλουστεύσουμε τους κανόνες της … Λογικής.]

Στα περισσότερα τεστ που διαγωνιζόμαστε, προσπαθούμε να βρούμε αν οι προτάσεις είναι αληθείς ή ψευδείς. Οι περισσότερες είναι εκφρασμένες με το γνωστό λογικό μοτίβο: Αν <συνθήκη> τότε … (Αν η συνθήκη είναι ψευδής, τότε τα παιχνίδια της λογικής μας λένε ότι όλες οι απαντήσεις είναι σωστές! Και κερδίζουμε από το … λάθος του δημιουργού του τεστ.)
Αν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις να απαντήσουμε, τότε η πιθανότητα να επιλέξουμε σωστά ανάμεσα από δύο απαντήσεις είναι 50%. Ανάμεσα από 4 απαντήσεις 25%, ανάμεσα από 5 απαντήσεις 20% κλπ. (Ο γενικός τύπος που μας δίνει την πιθανότητα να επιλέξουμε σωστά ανάμεσα από ν απαντήσεις είναι 1/ν.) Αν όμως, έχουμε προετοιμαστεί επαρκώς, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να απαντήσουμε σωστά βασιζόμενοι σε κάποιες βασικές αρχές και κάποιες «έξυπνες» συμβουλές …

· Διαβάζουμε προσεκτικά την πρόταση και προσπαθούμε να θυμηθούμε την αντίστοιχη θεωρία. Κάποιο θεώρημα, κάποια πρόταση, κάποιον ορισμό. Αν η υπόθεση της πρότασης περιέχει όλα τα δεδομένα, τις έννοιες, τις σχέσεις και είναι πλήρης, τότε επιλέγουμε την απάντηση που μας δίνει το ζητούμενο του θεωρήματος ή της πρότασης ή του ορισμού. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε μια πρόταση το «τότε» σημαίνει: τότε ισχύει πάντοτε … Αν η πρόταση ή η σχέση μετά το «τότε» δεν ισχύει πάντοτε αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τότε είναι λανθασμένη.
· Κατασκευάζουμε ένα σχήμα, μια γραφική παράσταση, έναν πίνακα που μας βοηθά να κατανοήσουμε το πρόβλημα και είτε να βρούμε την σχέση που ξεκλειδώνει τη λύση είτε να μαντέψουμε την λύση. Το τελευταίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, μιας και οι επιλεγμένες απαντήσεις θα είναι κοντά η μια στην άλλη ή θα είναι παγίδες από τα συνήθη λάθη που οδηγεί σε αυτά η μη επαρκής προετοιμασία.
· Αποκλείουμε μία προς μία τις λάθος απαντήσεις με την εις άτοπον απαγωγή, δηλαδή, με βάση την απάντηση που μας δίνεται να επιλέξουμε, καταλήγουμε σε τελείως ψευδή αποτελέσματα με τα δεδομένα της συνθήκης και ναι … μπροστά στα μάτια μας αποκαλύπτεται η σωστή απάντηση.
· Χρησιμοποιούμε τις δοσμένες απαντήσεις πάλι μια προς μια και τις αντικαθιστούμε σε έναν τύπο ή σε μια εξίσωση ή σε μια σχέση που λύνει το πρόβλημα ή ακόμα και με απλή αριθμητική, ανάλογα με το πρόβλημα. Έπειτα, ανάλογα με τις απαντήσεις επιλέγουμε αυτήν που μετατρέπει αληθινό τον τύπο ή αληθινή την σχέση ή αληθινή την εξίσωση (δηλαδή, «αληθής» = «αληθής»).
· Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η αντίστροφη μιας αληθούς πρότασης δεν ισχύει πάντοτε. Αν «μυριστούμε» την αντίστροφη (που δεν γνωρίζουμε ότι ισχύει από τη θεωρία που έχουμε διαβάσει) μιας γνωστής μας πρότασης, τότε με κάποιο παράδειγμα (λέγεται αντιπαράδειγμα στη γλώσσα της λογικής) προσπαθούμε να δείξουμε ότι δεν ισχύει η υπόθεση της συνθήκης του «Αν» οπότε η πρόταση είναι λανθασμένη.
· Άλλο παιχνίδι της λογικής είναι η αντιθετοαντίστροφη μιας αληθούς πρότασης που είναι πάντοτε και αυτή αληθής. Δηλαδή, βασιζόμενοι σε μια αληθή πρόταση, αν δεν ισχύει το ζητούμενο, τότε δεν ισχύει και η υπόθεση. Παραδείγματος χάριν, όλοι γνωρίζουμε ότι αν γράψω βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 10 τότε έχω περάσει τη βάση. Η αντιθετοαντίστροφη πρόταση είναι η εξής: Αν δεν έχω περάσει τη βάση, τότε δεν έχω γράψει βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 10, που είναι σωστή!
Εντάξει, το σωστότερο όλων είναι να είμαστε πάντα επαρκώς προετοιμασμένοι και να μην καταφύγουμε σε τεχνικές «μαντεψιάς» της σωστής απάντησης αλλά ποτέ δεν ξέρεις … μπορεί σε όλους μας να χρειαστεί τουλάχιστον μια από τις παραπάνω συμβουλές, για να πετύχουμε το μέγιστο σκορ! GOALLLLL!!!

Πρώιας Δημήτρης (Pm)
Comments